Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (2024)

Inhoud:

  1. Jaipur
  2. Jodhpur
  3. Udaipur
  4. Jaisalmer en de Thar Woestijn
  5. Ranthambore National Park
  6. Bikaner Rat Temple
  7. Keoladeo Bird Sanctuary
  8. Reizen naar Rajasthan
  9. Beste reistijd Rajasthan
  10. Reiservaringen en tips

Rajasthan

Rajasthan begint zo’n 100 kilometer ten zuidwesten van New Delhi. Deze unieke Indiase deelstaat is in de eeuwen bevochten door de Rajputs, de islamitische Mongols en de Maharaja’s. Sinds 1947 maken deze verschillende oude koninkrijken samen deel uit van de Indiase republiek. Het indrukwekkende verleden van Rajasthan is nog steeds zichtbaar in de vorm van vele forten, kastelen, paleizen en natuurlijk de typische kleurrijke kledij van de bewoners, die de weelderigste tulbanden of sari’s dragen. Rajasthan is een van de meest geliefde regio’s voor een India rondreis.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

  1. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  2. ANWB – vertrouwd boeken
    Bekijk aanbiedingen
  3. Sawadee – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  5. Shoestring – privé- & groepsreizen
    Bekijk aanbiedingen

De belangrijkste en mooiste steden (en tegelijk hoogtepunten) van Rajasthan zijn de ‘roze stad’ Jaipur, de ‘blauwe stad’ Jodhpur, de ‘gouden woestijnstad’ Jaisalmer en het romantische Udaipur. Het landschap in Rajasthan bestaat voor een groot deel uit de Thar Desert, maar je vindt er ook jungle en een bijzonder wildleven.

Jaipur

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (1)

Het Hawa Mahal (Paleis van de winden).

De hoofdstad van Rajasthan is Jaipur en wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd vanwege de vele aarde-roze-gekleurde gebouwen in de stad. Het is een grote, boeiende en verrassend schone stad en je vindt er fascinerende overblijfselen uit vervlogen tijden. De kleurrijke straten zijn gevuld met chaotisch verkeer, het best kun je je laten vervoeren in één van de vele riksja’s die de stad telt. Jaipur is ook een geweldige stad om te shoppen. Je vindt er prachtige edelstenen, zilveren sieraden, kleding, textiel en aardewerk. Tip: wel altijd onderhandelen!

City Palace

Het indrukwekkende City Palace in de oude stad is één van de belangrijkste attracties van Jaipur. De voormalige koninklijke familie woont nog steeds in het paleis, waardoor een gedeelte ervan niet toegankelijk is voor het publiek. In het paleis bevindt zich een museum, een kunstgalerie en tentoonstellingen met koninklijke kostuums, oude wapens en de grootste zilveren kruiken ter wereld.

Hawa Mahal (Paleis van de winden)

De “Hawa Mahal”, ook wel het ‘paleis van de winden’ genoemd, is eigenlijk meer een gevel dan een paleis. De fascinerende façade is gebouwd in 1799 en telt 953 ramen, nissen en balkons over vijf verdiepingen. De wind die door de ramen blies heeft het paleis zijn naam gegeven. Volgens de legende is de Hawa Mahal, gelegen aan de hoofdstraat van de levendige oude stad van Jaipur, gebouwd voor de harem-vrouwen van de Maharadja. Zo konden zij over de straat uitkijken zonder zelf gezien te worden.

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (2)

Amber Fort

Het majestueuze Amber Fort ligt op een half uur rijden van het centrum van Jaipur en lijkt zo uit een sprookje te komen. Het enorme, imposante fort ligt op een heuvel en kijkt uit op het Laota-meer. Ooit was dit het thuis van de Rajput koningen. In de avond wordt er een lichtshow gehouden die de geschiedenis van het Fort tot leven brengt.

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (3)

Het spectaculaire verlichte Amber Fort in de avond.

In Jaipur is een groot aantal hotels en guesthouses: van zeer luxe tot eenvoudige backpackhostels. Bekijk hier een overzicht met Jaipur accommodatie tips.

Jodhpur

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (4)

De ‘blauwe stad’ Jodphur.

Magisch Jodhpur wordt ook wel de ‘blauwe stad’ genoemd. Hier waan je je in een sprookje! De aanblik van de stad wordt overheerst door het Mehrangarhfort, een machtige burcht die hoog boven de vele blauwe daken van de oude binnenstad uittorent. Het museum in het fort laat een uitgebreide collectie zien van kunst uit de Mongol-periode. Wandel in het centrum zo ver mogelijk de oude binnenstad in voor schilderachtige blauwe huisjes en straatjes en bezoek de vele kleurrijke straatmarkten rond de oude klokkentoren.

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (5)Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (6)Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (7)

Bekijk hier een overzicht met Jodphur accommodatie tips. Onze persoonlijke favorieten: het eenvoudige maar zeer vriendelijke Hotel Moustache jodhpur (v.a. €15) of het luxere Ranbanka Palace (v.a. €53).

Udaipur

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (8)

Udaipur, in het zuiden van de magische provincie Rajasthan, wordt beschouwd als de meest romantische stad van India. De stad is gelegen in een vallei langs het fraaie Pichola-meer. Zowel in als aan het meer staan schitterende paleizen, met als hoogtepunt ín het meer het extravagante Lake Palace (waar de Bondfilm Octopuss* is opgenomen). Tijdens een Rajasthan-rondreis is Udaipur de stad om het even rustig aan te doen, en bij zonsondergang te genieten van heerlijk (goedkoop) eten en drinken, met uitzicht over het meer.

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (9)

Bekijk hier een overzicht met Udaipur accommodatie tips. Onze persoonlijke favorieten: het mooie Jagat Niwas Palace (v.a. €35) of het sfeervolle Mahendra Prakash (mét zwembad, v.a. €41).

Jaisalmer en de Thar Woestijn

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (10)

Jaisalmer, de ‘gouden stad’, ligt in het uiterste westen van Rajasthan tegen de grens met Pakistan. Het is echt een sprookjesstadje, die met zijn imponerende fort en goudgelen haveli’s (koopmanswoningen) uit het niets opdoemt in de woestijn. Jaisalmer is klein, de sfeer is er relaxed en het uitzicht op het fort vanaf bijna elk dakterras is, vooral ‘s avonds, magisch.

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (11)

Jaisalmer is een goede uitvalsbasis voor een kamelentocht in de Thar woestijn, er zijn mogelijkheden voor dag- of meerdaagse tochten, waarbij je middenin de woestijn overnacht. De Thar woestijn ligt op de grens tussen India en Pakistan en bestaat uit rotsachtig landschap met lichte begroeiing en in het westen deels uit een zandwoestijn. Het contrast met de hectische steden kan hier niet groter zijn. Hier heerst rust en zul je onderweg alleen de traditionele bevolking in de afgelegen woestijndorpjes tegenkomen.

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (12)

Bekijk hier een overzicht met Jaisalmer accommodatie tips. Onze favoriet: het Tokyo Palace Hotel (v.a. €12).

Ranthambore National Park

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (13)

Bengaalse tijger in het Ranthambore National Park.

In het oosten van Rajasthan, op zo’n 2 uur rijden van Jaipur, ligt het Ranthambore National Park. Dit park is de beste plek in Rajasthan om wilde tijgers te spotten. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, steile kliffen en rotsformaties en open velden. In de tijd van de Maharadja’s werd het park gebruikt om te jagen. Op één van de steile rotsen in het park ligt een indrukwekkend fort uit de 10e eeuw dat herinnert aan deze tijd. Maak een safari door het park en de kans is groot dat je tijgers spot. Naast tijgers is er genoeg ander wildleven te zien in het park. In de drie meren Padam Talab, Malik Talab en Raj Bagh Talab leven krokodillen. Ook kun je gazelles, herten, lipberen en meer dan 300 vogelsoorten spotten.

Bikaner Rat Temple

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (14)

In Deshnok, op ongeveer 30 kilometer van de stad Bikaner, ligt misschien wel de vreemdste tempel ter wereld: de Rat Temple, ook wel Karni Mata genoemd. Karni Mata was een vrouw waarvan men zei dat ze bovennatuurlijke krachten bezat. In de prachtige marmeren tempel die ooit voor haar gebouwd werd leven tegenwoordig ongeveer 20.000 ratten, die als heiligen vereerd worden door de lokale bevolking. Men zegt dat de ratten reïncarnaties zijn van overleden familieleden. De meeste ratten zijn zwart, maar mocht je een witte tegenkomen dan brengt dit geluk: dit zou namelijk de incarnatie van Karni Mata zelf of één van haar zonen zijn. Ook wanneer een rat over je voeten loopt zou dit geluk brengen. De ratten worden gevoerd door priesters en pelgrims. Omdat de tempel heilig is zijn schoenen verboden bij het betreden ervan. Je kunt echter bij de ingang wel sokken krijgen.

Keoladeo Bird Sanctuary

Het Keoladeo National Park is één van ‘s werelds belangrijkste broedplekken voor zeldzame vogels. In het regenseizoen loopt een derde van het park onder water en kunnen hier wel 360 verschillende soorten vogels voorkomen. Rond 1850 was ook het Keoladeo National Park een jachtgebied van de Maharadja’s. Sinds 1982 is het echter een nationaal park en het staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst. In het park vlakbij de ingang vind je het Salim Ali museum, dat de geschiedenis vertelt van het park en info geeft over het landschap en de dieren die hier leven.

Pushkar & de Pushkar Camel Fair

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (15)

Pushkar lijkt in vele opzichten niet op de rest van Rajasthan. Het stadje, gelegen rondom een klein en ‘heilig’ meer aan de rand van de Thar-woestijn, is voor hindoes een zeer belangrijk pelgrimsoord. Volgens de traditie is het meer ontstaan, toen oppergod Brahma er een lotusbloem liet vallen. In Puskhar vind je ook de enige tempel in India die gewijd is aan Brahma: de Jagatpitatempel. Naast pelgrims vind je in Pushkar ook veel reizigers op zoek naar spiritualiteit: het stikt er van de goeroes, yogascholen en meditatiecursussen en marihuana wordt er overal verkocht. Overal hoor je gezang en muziek. Let wel op dat je niet wordt opgelicht: er zijn rond het meer een aantal vage goeroes actief die je geld proberen af te troggelen.

Eens per jaar vindt eind oktober/november in Pushkar de legendarische Camel Fair of ‘Pushkar ka Mela’ plaats. Tijdens dit vijfdaagse evenement komen duizenden handelaren naar het heilige stadje om er kamelen, paarden en koeien te kopen of verkopen. Het is een van de meest exotische festivals op aarde en trekt jaarlijks bijna 200.000 bezoekers, waaronder veel toeristen. Naast de kamelenhandel zelf vormt de markt één groot circusschouwspel, met en acrobaten, slangenbezweerders, plus allerlei soorten wedstrijden zoals de mooist geknipte snor en het best versierde kameel.

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (16)Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (17)

Reizen naar Rajasthan – hoe kom je er?

Zowel Jaipur, Jodhpur als Udaipur hebben goede verbindingen met grote steden als New Delhi en Mumbai. Er gaan binnenlandse vluchten heen en je kunt er per trein of bus komen. Een goed startpunt voor een individuele Rajasthan rondreis is ook het verst gelegen Jaisalmer: je kunt er per nachttrein heenreizen vanaf New Delhi en vanaf hier per bus of trein oostwaarts door Rajasthan reizen via Jodhpur en Jaipur. Het rondreizen per auto met privé-chauffeur is in Rajasthan ook aan te raden: het is goedkoop (reken op zo’n 40 euro per dag) en flexibel. Je chauffeur regelt zelf in elke stad zijn eigen overnachtingsplek.

Georganiseerde rondreizen Rajasthan

Rajasthan is onder toeristen de meest geliefde bestemming van India. Er zijn vele reisorganisaties die rondreizen aanbieden door de deelstaat, vaak in combinatie met New Delhi, Agra (de Taj Mahal) en soms ook Varanasi. Kijk voor individuele Rajasthan-rondreizen bij Riksja India en 333Travel; populaire groepsreizen worden aangeboden door o.a. Djoser, Sawadee, Shoestring en ANWB Vakanties. Een georganiseerde Rajasthan-reis mét kinderen vind je bij Koning Aap. Bekijk ook onze top 10 India rondreizen.

Beste reistijd Rajasthan

De beste tijd om Rajasthan te bezoeken is tussen september en april. In mei en juni kan het in de Thar woestijn wel 50 graden worden, dus deze maanden kun je beter mijden.

India reis boeken – onze tips!

Top-5 India reisaanbieders

  1. Riksja Travel – zelf samenstellen
    Bekijk aanbiedingen
  2. ANWB – vertrouwd boeken
    Bekijk aanbiedingen
  3. Sawadee – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  4. Djoser – groeps- & familiereizen
    Bekijk aanbiedingen
  5. Shoestring – privé- & groepsreizen
    Bekijk aanbiedingen

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (18)

Over de schrijver - Alfons Taekema

Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons

  • Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (19)
  • Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (20)
  • Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (21)
  • Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (22)
Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Rajasthan (India) → 25x mooiste plekken, tips & ervaringen! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6210

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.